Hande Doğandemir ve Prof. Dr. Mete Güngör Aşk ve Sağlığı Anlattı

Oyuncu Hande Doğandemir ve Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Güngör,  düzenlenen etkinlikle rahim ağzı kanseri konusunda hayata geçirdikleri bilinçlendirme projesini Acıbadem Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenlerine aktardı.

Acıbadem Üniversitesi Kerem Aydınlar Kampüsü Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün yol açtığı “rahim ağzı kanseri” üzerine gençlere yönelik bilgiler sunuldu. Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör’ün tıbbi bilgilerini aktardığı “Aşık Olmadan Aşı Ol” adlı projenin gönüllü destekçisi oyuncu Hande Doğandemir oldu. Yer aldığı sinema-dizi projeleri ile geniş bir genç hayran kitlesine sahip olan ve projenin video çalışmasında rol alan Hande Doğandemir toplantıda şunları söyledi:

Sevgili doktorum Prof. Dr. Mete Güngör rahim ağzı kanseri ile karşılaştığı vakalardan bahsettiğinde oldukça şaşırdım. Çünkü düzenli kontrol, tetkik ve aşı ile korunulabilen bir kansere karşı bilinç düzeyi oldukça düşüktü. Bu sebeple konuyla ilgili öncelikle gençleri bilgilendirmek üzere birlikte yola çıktık. Her zaman söylediğim gibi beni benden daha çok düşünen, çok sevdiğim, genç bir takipçi kitlem var.  Bu projede de onları düşündüğüm ve henüz genç yaştayken bilgilenmelerini istediğim için yer aldım.

Tahmin edilenin aksine eğitim seviyesi yüksek kesimlerde bile rahim ağzı kanserinin cinsel yolla bulaştığının bilinmediğini söyleyen Prof. Dr. Mete Güngör sözlerini şöyle sürdürdü:

Birçok kadın ya da partneri rahim ağzı kanseri ve buna yol açan HPV kanseri hakkında maalesef kendilerinde bir bulguya rastladıklarında bilgileniyor. Bu noktada virüs vücuda girmiş, belki de kansere yol açmış oluyor. Oysa ki düzenli jinekolojik kontrol, Pap-Smear testi ve HPV virüsüne karşı uygulanan aşı ile bu kanserden korunmak mümkün. Özellikle hiç cinsel ilişki yaşamamış kişilerde maksimum korumaya sahip olan HPV aşısı, sonraki dönemlerde de virüsün farklı tiplerine karşı koruyucu özellik gösteriyor.”

Rahim ağzı kanserine yönelik gençlerin dijital platformlarda bilgilenmelerini hedefleyen projede, cinsel ve jinekolojik sağlık üzerine bilgiler sunuluyor. Bu kapsamda hazırlanan www.asikolmadanasiol.com web sitesinde konuyla ilgili video ve haberlere yer veriliyor. Ayrıca sosyal medyada, konuyla ilgili düzenli bilgilendirme ve etkileşimin sürdürülmesi planlanıyor.

( 17.12.2015 )