Robotik Cerrahi Nedir?

2005 yılında jinekoloji alanında kullanılmaya başlanan robotik cerrahi, bazı laparoskopik (kapalı) ameliyatların daha kolay yapılabilmesini sağlayan bir bilgisayar yardımlı bir sistemdir. Büyük bir kesi yerine, birkaç delikten uygulanan laparoskopik cerrahi, hastanın hızla ayağa kalkmasını sağlar ve estetik olarak iyi sonuçlar verir.

Bu sistemde cerrah, aletleri direkt olarak tutup hareket ettirmek yerine, bilgisayar destekli olarak uzaktan, bir konsolda oturduğu yerden robotun kollarına adapte edilen aletleri kullanarak,  yüksek görüntü kalitesinde ameliyatı yapar. Gerekli alt yapı hazırlanırsa, bu sistemle başka hastanedeki hatta başka ülkedeki veya uzaydaki hastayı dahi uzaktan ameliyat etmek mümkün olur.

Robotik Cerrahi Hangi Parçalardan Oluşur?

Robotik cerrahide kullanılan sistemin adı Da Vinci’dir. Da Vinci Cerrahi Sistemi 3 parçadan oluşur:

1 - Cerrahın oturup, uzaktan kumandayla ameliyatı yaptığı konsol

2) Üzerinde aletlerin ve kameranın bulunduğu,  4 kollu robot hasta ünitesi

3) Yüksek çözünürlüklü ( High-Definition) 3 boyutlu görüntüleme sistemi

Robotik Cerrahi Nasıl Uygulanır?

Da Vinci Robotu, 4 kollu, kollarının uçları 540 derece dönme ve 6 yöne hareket etme özelliğine sahip büyük bir cihazdır. Laparoskopik bir cerrahi olan robotik operasyonda, göbek üzerinden 12 milimetrelik kesi açılarak trokar ve kamera yerleştirilir.  Ardından, operasyonu yapacak olan robotun kolları için vücutta 8 milimetrelik 2 delik daha açılır. İhtiyaç duyulduğu takdirde bu kollara bir tane daha eklenebilir.

Operasyonu gerçekleştiren cerrah, ameliyat masasının dışında yer alan bir konsoldan, ameliyat alanını kamera yardımıyla 3 boyutlu olarak görebilir. Cerrah, ardından vücut içine sokulan iki veya üç kumanda kolu ve pedallarla yönlendirerek operasyonu gerçekleştirir. Ayrıca çeşitli enerji modalitelerini ayak pedallari ile kullanabilir. Kamerayı operatör kendisi kullanabilirken,  netlik ayarını da kendisi yapabilir.

Robot Cerrahinin Özellikleri Nedir?

Jinekolojide geleneksel açık cerrahi; rahim ve çevre dokulara ulaşabilmek için genis bir ameliyat kesisi gerektirir  .  

Açık cerrahide hastaların dokularında travma olurken, hasta şiddetli ağrı yaşayabilir. Açık cerrahide kesi yerinin iyileşme süresi uzun olduğu için hastaların günlük hayatlarına dönme süresi de uzun olur.  Da Vinci cerrahi sistemleri ile yapilan robotik cerrahide ameliyatlar 1 cm'lik küçük kesilerden yapıldığı için, ağrı daha az olur ve iyileşme süresi kısa olur.

Da Vinci Robotu'nun Hastaya Faydaları:

1) Az ağrı: Operasyon 8 mm'lik deliklerden yapıldığı için ağrı az olur ve hastalar daha çabuk ayağa kalkabilir.

2) Üç boyutlu, yüksek kalitede görüntü ve kansız ameliyat: Robotik cerrahi ile doku daha iyi görülerek ayrıntılı ve kansız ameliyat yapılabilir. Sonuç olarak hastalara kan transfüzyonu ihtiyaci azalır.

3) Az komplikasyon: Yüksek kalitede 3 boyutlu görüntü, robot kollarının her yöne dönüş kabiliyeti ve titreme olmamasi nedeniyle az komplikasyon oluşur.

4) Ameliyat sonrasi kemoterapi veya radyoterapiye kısa süre içinde başlama imkanı: Kanser ameliyatlarından sonra gerektiğinde kemoterapi veya radyoterapiye hemen başlanabilir. Büyük kesilerle gerçekleştirilen ameliyatlarda, ek (adjuvant) tedaviye ihtiyaç duyulduğu takdirde, yaranın iyileşmesi beklenir. Robotik cerrahi,  mini kesilerle yapıldığı için yaranın iyileşmesi için beklemeye ihtiyaç duyulmaz.

5) Kozmetik olarak başarılı sonuçlarla yüksek hasta memnuniyeti: Cerrahi küçük kesilerle gerçekleştiği için hatalar kozmetik açıdan da memnun olur.

6)  Cerraha kolaylık: Cerrah açısından oturduğu yerden ameliyat yapması ve daha az yorulması, el titremesinin robot sayesinde hastaya yansımaması, kullanılan aletlerin el-bilek hareketi gibi çok yönlü hareket kabiliyetine sahip olması, bütün aletleri ve kamerayı cerrah kullandığı için egitimli bir asistana gereksinim duymaması Da Vinci Robotik Cerrahi sisteminin faydaları arasındadır.

Tüm bu faydaların yanı sıra Robotik Cerrahi'nin tek dezanatajı diğer yöntemlere göre daha pahalı olmasıdır.

Robotik Cerrahi Jinekolojik Cerrahinin Hangi Alanlarında Kullanılır?

Robotik olarak yapılabilen jinekolojik ameliyatlar :

  1. Rahim Alma Ameliyatları (Histerektomi)
  2. Miyom Ameliyatlari (Miyomektomi)
  3. Tüp Cerrahisi
  4. Yumurtalık Kistleri ve Çikolata Kistleri
  5. Rahim Sarkması, Vajen Sarkması Ameliyatlari (Sakrokolpopeksi )
  6. Jinekolojik Kanser Ameliyatlari (Rahim Agzı, Rahim ve Yumurtalık Kanseri )